Nazad

 

Ubod ***INSEKATA*** Prirodni lek

12.04.2020

 

 

Leto se približava i sa njim veoma dosadni insekti, koji mogu biti jako zanimljivi za naše mališane, a sa druge strane i jako bolne trenutke ostavljaju u sećanju.

Pored već poznatih preparata koji su dostupni da se kupe u apoteci, Fenistil gel, Synopen mast, Hiper hama gel, itd. da sad ne nabrajamo već dobro poznate stvari. Pokušaćemo da vam pomognemo da na prirodan način sprečite otok, bol, svrab i to iz dva razloga.

Prvi razlog je strah svih nas da prilikom korišćena navedenih preparata ne dodje do neželjenih posledica, ako naš mališan to proguta iz radoznalosti.

Drugi razlog je bezbedano rešenje problema po zdravlje mališana, a sa druge strane je jako delotvorno na neželjeni ubod dosadnih insekata i to sa prirodnim sredstvima koje uvek imate u svojoj kući.

Pa da kenemo:

*** Ubod naše drage PČELICE koja nam daje med zna biti jako bolan, a za samu pčelu smrtonosan. Prilikom uboda pčela ostavlja žaoku ili ti pola svog tela bez kojeg ne može više živeti. U zavisnosti od jačine uboda, to se može dogoditi, ali svakako ne dva puta, jer će pčela odmah odleteti za razliku od ose. O njenoj sudbini možete brzo sve saznati tako što ćete izvaditi žaoku grebanjem kože ukoliko je ostala, nikako pincetom da ne biste pritisli i iscedili jos otrova. Sastav njenog otrova prilikom uboda je kiselog sastava. Da bi ga neutralisali moramo napraviti alkalnu smesu. Za to nam je potrebna soda bikarbona i malo vode. Alkalnu ne retku smesu i ne previše gustu staviti na mesto uboda i sve će proći. U zavisnosti od količine otrova prilikom uboda ponoviti više puta pravljenje alkalne smese kako bi bol i otok sto pre prošli, uz podršku hladne obloge. Svakako se treba obratiti lekaru zbog eventualnih alergiskih reakcija na sam organizam i eventulnog pogoršanja stanja. U svakom slučaju trenutni savet lekara je da se popije neki od antialergiskih sirupa kao što su Xyzal, Aerius po pripisanoj dozi.

*** Ubod OSE je takodje bolan, ali i nepredvidiv iz razloga tog što osa može više puta da vas ubode, jer ne ostavlja žaoku. Telo joj je čvršće za razliku od pčele. Otrov samo njima poznat prilikom uboda budi reakciju i poziv za družinu da krenu u zajednički napad. Kao glavni neprijatelj pčela i kradljivac meda može se reći da su ose baš nezgodne. Njihov otrov prilikom uboda je alkalan, a neutrališe se sa sirćetom.

*** Ubod ili ujed PAUKA nije nimalo bezazlen i može da izazove ozbiljne alergiske reakcije. Ne dešava se često i uglavnom bude tokom spavanja iz samoodbrane, a to su uglavnom domaći kućni pauci. U većini slučajeva bol, otok prodje za par dana uz odredjene antibiotske kreme, ali može i da se javi ozbiljna alergiska reakcija. Ako sumnjate na ujed pauka bitno je da operete deo kože na kom je ugriz sapunom i toplom vodom. Zatim stavite ledeno pakovanje (led umotan u tkaninu – nemojte stavljati led direktno na kožu) na mesto gde se nalazi ujed kako biste ublažili otok. Stavljajte često ledene obloge i nemojte ih držati duže od 10 minuta. Ponavljajte postupak nekoliko puta dnevno, posebno kada se tek primete simptomi. Ovo je i konvencionalni i prirodan način lečenja ujeda pauka. Soda bikarbona takodje kao i kod ujeda pčele će vam pomoći, ublažiti svrab i neutrlisati otrov. Ako vas je pauk ujeo za ruku ili nogu, držite je podignutu kako biste smanjili otoke.

*** Ujed KOMARCA i prva pomoć nakon ujeda insekata krije se u prirodi. Primenite neko od ovih rešenja za trenutno olakšanje. Na mesto gde vas je insekt “gricnuo” stavite kockicu-dve leda, jer će hladan oblog “zalediti” nerv, čime će svrab i peckanje uminuti. Ako vas komarac ujede dok ste u stanu, odmah utrljajte malo meda ili istrljajte mesto ujeda limunom(limunska kiselina rastvara otrov) i bol će nestati. Soda bikarbona pomaže i u ovom slučaju, jer sadrži alkalnu komponentu. Možete da stavite i malo paste za zube, zato što ona hladi kožu i ublažava svrab. Takodje kao i kod ujeda pauka sapun i topla voda rešavaju problem, s tim što pena od sapuna treba da se ostavi na mestu ujeda.

Za kraj naše priče, ako pak niste sigurni o čemu je reč ili vas je ujeo možda pas ili ogrebala mačka svakako se obratite se lekaru.