Nazad

 

Dosadne *** VAŠKE ***

16.08.2019

 

 

Zabluda je da vaške vole prljavu kožu glave i da su rezervisane samo za siromašne i nehigijenske grupacije. Zaraza tim insektima isto tako nema nikakve veze sa čistoćom domaćinstva. Drugim rečima, javljaju se i u uslovima visokih higijenskoh standarda.

Vaš glave je sitni insekt koji živi na vlasištu i hrani se krvlju sa poglavine sitnim ubodima. Ženke polažu jaja (gnjide), koje nastane koren kose, a iz gnjide nastane odrasla vaš za oko nedelju dana i na taj način se dalje povećava broj krvopija u kosi.

Simptomi

Vašljivost se manifestuje svrabežom koji se javlja usled iritacije kože od uboda i izlučevina vaške. Vaške u kosi ne prenose nikakve bolesti, medjutim, intenzivno češanje može da dovesti do eksorijacije i ranica na koži, gde može nastati i sekundarna infekcija.

Lečenje

Paraziti se lako šire u kolektivu, pa i kod članova porodice. Srećom, postoje lekovi koji veoma efikasno ubijaju vaške. Postupak istrebljenja sprovodi se specijalnim gelovima i šamponima po uputsvu (Gamex i sl.) ili posipanjem specijalizovanim praškastim supstancama, koje se ostave preko noći da bi se paraziti gustim češljem lakše eliminisali.

Ipak, nijedno sredstvo ne uklanja jajašca, odnosno gnjide. Pri otklanjanju gnjida potrebni su vam češalj i šnale (kako biste lakše razdvajali kosu), činija, naočare za čitanje ili lupa, dobro svetlo i mokra kosa. Provlačite češalj čitavom dužinom kose u svim pravcima,od korena do krajeva i tako svaki pramen. Nakon svakog provlačenja očistite češalj tako što ćete ga umočiti u činiju sa sapunjavom vodom ili ga obrišite peškirom. Nastavite sa iščešljavanjem sve dok se na češlju više ne zadržavaju gnjide. Dobro očišćene pramenove kose uvijte i odvajajte šnalom na drugu stranu. Poželjno je i kosu oprati u toploj zakišeljenoj vodi da bi se gnjide lakše odlepile sa vlasišta. Kod većih imfestacija preporučuje se šišanje. 

Potrebno je neverovatno strpljenje u borbi sa ovim dosadnim parazitima, ali bez očajavanja, jer je pobeda uvek na kraju vaša.