Nazad

 

Značaj čitanja knjiga deci!

26.05.2020

 

 

Ljubav prema čitanju je jedan od najtrajnih poklona koji možete dati svom detetu!

Šta se sve može naučiti iz priča?

   Mala deca iz priča uče o svetu koji ih okružuje. Pokazivanjem slika i imenovanjem objekata na toj slici dete će naučiti kako se zovu stvari. Iz knjiga  mogu učiti o ljudima i njihovim životima,  o veličinama, bojama, oblicima i izgledu raznih stvari, o brojevima. Na primer, iz bajke „Zlatokosa i tri medveda“ mogu da nauče o brojevima, veličinama i prostoru, a pričanje priča deci razvija i maštu.

Tokom čitanja priče možete naučiti nešto novo o svom detetu i videti kako se oseća. Kada deci pričate ili čitate priče u kojima se govori o osećanjima, pomažete im da prihvate sopstvena osećanja i da razumeju kako se drugi osećaju, da u svojim osećanjima nisu usamljeni i da se drugi osećaju slično. To im pomaže da shvate da su njihova osećanja u redu. Npr.ako čitate detetu priču o drugom detetu (ili životinji) koji se plaše mraka, Vaše dete će razumeti da se neko ko je mali lako može uplašiti mraka. Tako će se izboriti sa svojim strahovima.

Priče pomažu deci da na neko vreme pobegnu od svakodnevnih pritisaka i stresova „njihovog sveta“ na neko lepše i srećnije mesto.  Pričanje priča pred spavanje je deo večernje rutine, pomaže detetu da se opusti i lakše se uspava. Ovo posebno vreme provedeno sa tatom ili mamom će pamtiti zauvek i osećati se voljeno.

Kako izabrati knjigu?

Kada dete bude dovoljno veliko, povešćete ga u knjižaru da samo izabere knjigu u odnosu na uzrast. Šta da radite do tada?

Kada birate knjigu, vodite računa da:

 

Poruka roditeljima

I isključite TV dok čitate deci!